معمولا ارزش واقعی هر شرکت برای مالک، چیزی فراتر از واقعیت است. شرکت برای مالک که بنیانگذار آن هم محسوب میشود، حکم فرزند را دارد و تصورات او در مورد ارزش آن کمی اغراقآمیز است. مقوله ارزش گذاری در این شرایط به بنیانگذاران کمک میکند تا دیدگاه واقعبینانهای نسبت به ارزش شرکت استارتآپی یا کسبوکار خود پیدا کنند. این مسئله همچنین به سرمایهگذاران هم امکان میدهد تا با آگاهی بیشتری در مسیر سرمایهگذاری هر شرکت گام بردارند. اما ارزشگذاری شرکتها دقیقا چسیت و چطور محاسبه میشود؟ در ادامه اطلاعات بیشتری از ارزشگذاری انواع شرکتها ارائه خواهیم داد. با ما همراه شوید.

ارزش گذاری شرکت ها چگونه است؟
ارزش گذاری شرکت مسئلهای کاملا فنی است و به دانش مالی نیاز دارد. در این فرایند باید همزمان مدل کسبوکار، استراتژی شرکتی و بازاری که آن شرکت در آن فعالیت میکند، بهطور کامل شناسایی و آنالیز شود. عناصر مهمی مانند درآمد و سودآوری، نشاندهنده توانایی شرکت در ایجاد درآمد است و در این فرایند مورد بررسی قرار میگیرد.
از طرفی، عوامل ریسک مانند رقابت در بازار، محیط نظارتی و شرایط اقتصادی نیز در ارزش گذاری شرکت ها موردتوجه قرار دارند و به دقت آنالیز میشوند.
ارزش گذاری برای همه شرکتها در همه سطوح انجام میشود، اما این ارزش گذاری برای هر کسبوکاری براساس موقعیت و ماهیت آن متفاوت است. برای مثال، پتانسیل رشد استارتاپها نشان میدهد چقدر میتوانند در بازار یا صنعت خود پیشرفت کنند. توصیه میکنیم برای بهبود عملکرد، مدیریت ریسکها، جذب منابع مالی و افزایش ارزش شرکتتان در آینده، از خدمات مشاوره راه اندازی استارت آپ بهرهمند شوید.

ارزش گذاری شرکت سهامی خاص
این نوع ارزش گذاری بر تخمین ارزش شرکتهای خصوصی تمرکز دارد که معمولاً در بورسهای عمومی فهرست نشدهاند. ازآنجاییکه قیمت بازار این شرکتها به راحتی در دسترس نیستند، ارزش گذاری به عواملی دادههای مالی داخلی، تجزیهوتحلیل قابل مقایسه شرکت (CCA) و جریانهای نقدی پیشبینیشده، متکی است.
سرمایهگذاران سهام خصوصی از ارزش گذاری برای تعیین ورودی و خروجی مالی، ارزیابی بازده بالقوه و ارزیابی ریسکها استفاده میکنند. این ارزش گذاریها در مذاکرات خرید، تصمیمات سرمایهگذاری و مدیریت پرتفوی بسیار مهم هستند. همچنین معمولاً برای ارزش گذاری شرکت سهامی خاص از فاکتورهایی مانند جریان نقدی تنزیل شده (DCF) و ضرایب درآمد قبل از بهره، مالیات و استهلاک (EBITDA) استفاده میشود.
ارزش گذاری شرکت مسئولیت محدود
ارزش گذاری یک شرکت با مسئولیت محدود (LLC) بهمعنای ارزیابی عواملی مانند ارزش کسبوکار بر اساس داراییها، پتانسیل درآمد و شرایط بازار آن است. از آنجایی که شرکتهای مسئولیت محدود معمولاً نهادهای خصوصی هستند، برای ارزشگذاری آنها از رویکردهای کلاسیک مانند بررسی روشهای مبتنی بر درآمد، بازار و دارایی استفاده میشود.
ارزش گذاری برای تغییرات مالکیت، جذب سرمایهگذار، برنامهریزی مالیاتی یا حل اختلافات بین اعضا در این شرکتها ضروری است. ارزش گذاری شرکت های با مسئولیت محدود باید ساختار انعطافپذیر، رویههای مالیاتی منحصر به فرد و عدم وجود سهام عمومی را در نظر بگیرد. همه این موارد بر نحوه درک سرمایهگذاران، خریداران یا شرکا از ارزش شرکت تأثیر میگذارند.

ارزش گذاری شرکت دانش بنیان
ارزش گذاری شرکتهای دانش بنیان مانند یک استارتاپ فناوری، شرکت زیستفناوری یا شرکت تحقیقاتی، به رویکردی دقیقتر نیاز دارد، زیرا این مقوله در همه مراحل سرمایهگذاری در استارتاپ اهمیت خواهد داشت. این شرکتها اغلب داراییهای فیزیکی ندارند و به شدت به منابع ناملموس مانند مالکیت معنوی، نوآوری و سرمایه انسانی متکی هستند؛ بنابراین معیارهای مالی سنتی ممکن است پتانسیل آینده آنها را به طور کامل نشان ندهند.
روشهایی مانند رویکرد گزینههای واقعی (Real Options Valuation) و مدلهای بازده تعدیلشده با ریسک (Risk-Adjusted Return) برای این شرکتها مناسبتر هستند. ارزش گذاری شرکت های دانش بنیان برای جذب سرمایههای خطرپذیر، تشکیل مشارکتهای استراتژیک و هدایت عرضه اولیه سهام (IPO) حیاتی است.
ارزش گذاری شرکت های بورسی
شرکتهای بورسی به کسبوکارهایی اطلاق میشود که بهصورت عمومی در بورس اوراق بهادار معامله میشوند. این شرکتها گزارشهای مالی شفاف دارند و دادههای بازار آنها مشخص است. این موضوع ارزش گذاری آنها را سادهتر میکند. نسبت قیمت به درآمد (P/E) و ارزش بازار از معیارهای رایج مورد استفاده در ارزش گذاری این شرکتها هستند.
ارزش گذاری شرکت های بورسی برای سرمایه گذاران، تنظیمکنندگان و ذینفعان جهت ارزیابی سلامت مالی، چشم انداز رشد و قیمتگذاری منصفانه سهام ضروری است. از آنجایی که احساسات بازار و شاخصهای اقتصادی مستقیماً بر قیمت سهام تأثیر میگذارند، ارزش گذاری دقیق این شرکتها به تفسیر روندهای بازار و رفتار سرمایهگذاران نیز وابسته است.

روشهای ارزش گذاری شرکت
روشهای مختلفی برای ارزش گذاری شرکت ها انجام میشوند که در جدول زیر به آنها اشاره میکنیم:
روش مستقیم | روش نسبی |
روش درآمدی (محاسبه ارزش شرکت بر اساس جریان نقدی آتی) | روش مقایسهای (محاسبه ارزش شرکت در مقایسه با شرکتهای مشابه در صنعت) |
روش سود تقسیم بر قیمت (ارزش سهام بر اساس نسبت سود تقسیم شده به هر سهم) | روش گزینههای واقعی (محاسبه براساس گزینههای رشد و انعطافپذیری شرکت) |
روش دارایی (محاسبه براساس ارزش داراییهای شرکت) | —- |
روش هزینه (محاسبه بر اساس هزینه جایگزینی داراییهای شرکت) | —– |
درک نحوه ارزش گذاری شرکت ها و بررسی ارزش واقعی یک شرکت به ذینفعان کمک میکند تا انتخابهای آگاهانهای در آینده کسبوکار خود داشته باشند. ارزش گذاری مناسب، اطلاعاتی را در مورد سلامت مالی، پتانسیل رشد در آینده، موقعیت کسبوکار در بازار و غیره در اختیار ذینفعان قرار میدهد. این موضوع برای شرکتهای دانش بنیان و استارتاپها نیز مهم است، زیرا سرمایهگذاران قبل از ورود به کسبوکار باید بدانند که ارزش واقعی شرکت چیست. اگر استارتاپ دارید یا به دنبال کارآفرینی هستید، «صندوق نوآوری شریف» با ارائه مشاورههای لازم برای تأمین مالی، جذب سرمایه و ارزش گذاری به شما در رشد و توسعه کمک میکند. برای مشاوره بیشتر درزمینه انواع سرمایه گذاری در استارتاپ ها و سایر کسبوکارها یا ارزشگذاری شرکت خود، با ما ارتباط بگیرید.